Translate

Gordelroos

Het virus dat gordelroos veroorzaakt is het waterpokkenvirus, een virus waar een groot deel van de kinderen mee in aanraking komt. LET OP: de arts van de GGD is degene die altijd de indicatie stelt. Dat kan ook betekenen dat de vaccinatie NIET wordt gegeven.

Gordelroos is een aandoening met pijnlijke kleine blaasjes. Meestal op het bovenlichaam of in het gezicht. Kenmerkend is dat het op één lichaamshelft zit. Een op de vier personen in Nederland krijgt gordelroos. De GGD kan je adviseren over een vaccinatie tegen gordelroos.

Hoe loop ik gordelroos op?

Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Ruim 95% van de kinderen die in Nederland opgroeien, heeft op de leeftijd van 6 jaar waterpokken gehad. Het virus blijft aanwezig in het zenuwstelsel en kan later weer actief worden en gordelroos veroorzaken. Zodra je de 50 jaar bent gepasseerd, neemt het risico op gordelroos toe. Dit komt door natuurlijke veroudering van het immuunsysteem. Ook als je een verminderde afweer hebt door ziekte of medicatie heb je een grotere kans op gordelroos. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad kan gordelroos krijgen. Heel soms kan iemand twee keer gordelroos krijgen. 

Hoe bescherm ik mezelf tegen gordelroos?

Als je waterpokken hebt gehad, loop je 25% kans om gordelroos te krijgen. Tegen gordelroos kun je je laten vaccineren. De vaccins zijn geregistreerd voor volwassenen van 50 jaar en ouder. Ook jongere mensen met een verhoogd risico op gordelroos, bijvoorbeeld door een afweerstoornis, kunnen de vaccinatie krijgen. Als je nooit waterpokken hebt doorgemaakt, beslist de (GGD)arts of een vaccinatie toch zinvol kan zijn. De vaccinatie wordt meestal niet vergoed. Alleen voor mensen met bepaalde afweerstoornissen wordt het vergoed. Bel je zorgverzekeraar bij twijfel.

Heb je al gordelroos gehad? 

Dan kun je een vaccinatie krijgen vanaf dat de blaasjes zijn ingedroogd. 
Het meest gebruikte vaccin in Nederland:

  • Shingrix® is erg effectief en bestaat uit 2 doses; 2 tot 6 maanden na de eerste volgt de tweede vaccinatie. De GGD geeft dit vaccin.

Hoe lang ben ik beschermd na vaccinatie?

De verwachting is dat Shingrix (2 doses) ongeveer 15 jaar beschermt.